Nov absolutni državni rekord. 15 letni deček bere s hitrostjo 8523 besed na minuto. Na državnem tekmovanju v hitrem branju več kot 1/2 tekmovalcev bralo s hitrostjo nad 1000 besed na minuto.

Univerzum Minerva je danes, 13.01.2018 izvedla že 4. državno prvenstvo v hitrem branju. Tekmovanje je potekalo pri soorganizatorki tekmovanja na OŠ Dušana Flisa Hoče, pod častnim pokroviteljstvom župana Občine Hoče-Slivnica dr. Marka Soršaka. Na tekmovanju je od uvrščenih 64 tekmovalcev, (ki so bili najboljši na regijskem tekmovanju) tekmovalo 58 tekmovalcev. Bralci so dosegali neverjetne bralne rezultate. Izstopal je rezultat JUNIORJA 15 letnega Gašperja DIMNIKA, ki je besedilo prebral s hitrostjo 8523 besed na minuto. V kategoriji OTROCI je slavil Marcel URBANIJA, ki je bral s hitrostjo 3485 besed na minuto, medtem, ko je v kategoriji ODRASLI slavila Eva NOVAK, ki je brala s hitrostjo 1731 besed na minuto.

Omogočili HiBra2018

Univerzum Minerva® je v soorganizatorstvu z OŠ Dušana Flisa Hoče v soboto, 13. januarja 2018, izvedla 4. državno tekmovanje iz hitrega branja HiBra18. Tekmovalke in tekmovalce je v družbi Alojza VELIČKEGA, ravnatelja OŠ Dušana Flisa Hoče in direktorice Univerzum Minerva mag. Vanje JUS nagovoril častni pokrovitelj tekmovanja, župan Občine Hoče-Slivnica, dr. Marko SORŠAK, ki je prerezal otvoritveni trak državnega prvenstva.

Na državno tekmovanje se je od prijavljenih 198 tekmovalcev iz MemoŠOL uvrstilo 64 tekmovalcev iz cele Slovenije. Hitri bralci so tekmovali v branju 3 člankov, ki so bili tematsko zelo različni in so zahtevali visoko stopnjo koncentracije. Tekmovalci so morali vse tri članke prebrati v hitrem tempu in kasneje dogovoriti na zastavljena vprašanja. Zmnožek hitrosti branja in odstotek obnove sta rangirala posamezne tekmovalce. Tekmovanje je komplementarno tekmovanju Svetovne organizacije miselnih športov, v sklopu katere potekajo svetovna prvenstva v hitremu branju in tekmovanja v pomnjenju ter državno prvenstvo v pomnjenju memoriada®.

V kategoriji JUNIORJI je nov državni rekorder Gašper DIMNIK iz Osnovne šole Tabor 1 Maribor, ki je bral s hitrostjo 8523 besed na minuto in popravil lanskoletni absolutni državni rekord  3928 besed na minut, ki ga je dosegla Brina Poropat. Drugo mesto je zasedel Jakob KRAJNC iz Osnovne šole Tabor 1 Maribor, s 5751 besedami na minuto. Tretje mesto pa je zasedla Jara Gostinčar iz OŠ Bojana Ilicha, ki je brala s hitrostjo 5682 besed na minuto.

Državni prvak v kategoriji OTROCI je postal 12 letni Marcel URBANIJA iz OŠ Dragomelj, ki je imel povprečno hitrost branja z razumevanjem 3485 besed na minuto. Drugo mesto je zasedla Manca Grčar iz OŠ Dragomelj s prebranimi 2673 besedami na minuto, tretje mesta pa Kaja DREVENŠEK iz OŠ Dušana Flisa Hoče, ki je brala s hitrostjo 2104 besed na minuto.

V kategoriji ODRASLI je slavila Eva NOVAK s 1731 prebranimi besedami na minuto, iz Gimnazije Novo mesto.

»O izjemnem napredku priča podatek, da je do predlani preseglo prag branja 1000 besed na minuto le trem tekmovalcem. Lani je bilo teh že 21. Letos pa je mejnik 1000 besed na minuto uspelo preseči kar 36 tekmovalkam in tekmovalcev. Verjamemo, da so odlični rezultati tekmovalcev plod skupnih naporov učiteljic mentoric, tekmovalcev ter strokovne podpore ekipe Univerzum Minerva, ki usposablja učiteljice in učitelje za treniranje hitrega branja ter pomnjenja v programu MemoryTRENER ter HiBraTRENER« je povedal mag. Peter COKAN, pobudnik projekta MemoŠOLA v sklopu katerega potekajo tekmovanja v miselnih športih.

»Veseli nas, da se bralna pismenost ter kultura hitrega branja v Sloveniji dviguje na višji nivo. Ponosni smo, da so mladi tekmovalci tako hitro usvojili tehnike hitrega branja in razumevanja, ki jih preko Mreže MemoŠOL ponujamo strokovnim delavcem šol. Zahvala OŠ Dušana Flisa Hoče, ki je prevzela soorganizatorstvo pri izvedbi tekmovanja HiBra2018, hvala mentorjem in skrbnikom za trud in treniranje tekmovalcev, ki dokazujejo, da je s pravilnim treningom mogoče dosegati izjemne rezultate« je dejala direktorica Univerzum Minerva® mag. Vanja JUS, arbiter Svetovne organizacije miselnih športov.

Dodatne informacije: EIC Univerzum Minerva Maribor, Prušnikova ulica 46, 2000 Maribor

                                                          Mag. Vanja JUS, direktorica, M: 031 854 088; E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 Skupinska Zmagovalci HiBra18 objava

  • Aktualno

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..