SPOROČILO ZA MEDIJE 8. Memoriada 2016

ID-100155438

Slovenija je postala v tem vikendu bogatejša za 12 državnih rekordov v  pomnjenju.

Evropski inovacijski center Univerzum Minerva Maribor je v sodelovanju z Nacionalnim svetom miselnih športov Slovenije v soboto, 19. marca 2016 v Murski Soboti, v soorganizaciji z Osnovno šolo III Murska Sobota, izvedel že 8. odprto državno prvenstvo v pomnjenju »Memoriada 16«. Državna prvakinja v kategoriji odrasli je postala SAŠA PERŠA, v kategoriji juniorjev je postala državna prvakinja ANA MEDVED, v kategoriji otroci pa je postala državna prvakinja ANGELIKA KORES.                 

 Sporočilo za medije ob zaključeni memoriadi si lahko ogledate TUKAJ.

Na 8. odprtem državnem prvenstvu, ki je potekalo v soboto, 19 marca 2016, pri soorganizatorki tekmovanja OŠ III Murska Sobota, se je v 7 disciplinah (pomnjenje obrazov in imen, hitrih števil, abstraktnih slik, binarnih števil, naključnih besed, datumov zgodovine, hitrih kart) po pravilih Svetovne organizacije miselnih športov (World Memory Sports Council) pomerilo pomerilo 64 miselnih atletov od skupaj 78 uvrščenih na državno prvenstvo.

V kategoriji OTROCI je tekmovalo 20 udeležencev. Najboljši so bili:

1. mesto ANGELIKA KORES (OŠ Frana Roša Celje)

2. mesto ŽAN ARSOV (OŠ Brezovica pri Ljubljani)

3. mesto DOMEN STRMČNIK (OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu)

V kategoriji JUNIOR je tekmovalo 34 udeležencev. Najboljši so bili:

1. mesto: ANA MEDVED (GSRŠRM Kamnik)

2. mesto ANJA KORES (II. Gimnazija Maribor)

3. mesto NUŠA URANIČ (GSRŠRM Kamnik)

V kategoriji ODRASLI je tekmovalo 10 udeležencev. Najboljši so bili:

1. mesto SAŠA PERŠA (Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše)

2. mesto MARKO PAVLEKOVIČ (Gimnazija Ravne na Koroškem)

3. mesto MARUŠA ZELENJAK (Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše)

Miselni atleti so postavili skupno 12 novih državnih rekordov v pomnjenju, v naslednjih disciplinah:

  • ODRASLI (3x): Binarna števila, Števila, Abstraktne slike in izenačenje rekorda v Kartah
  • JUNIOR (4x): Binarna števila, Števila, Datumi zgodovina, Karte
  • OTROCI (5x): Besede, Imena in obrazi, Števila, Datumi zgodovina, Karte

Z izvedbo državnega prvenstva v pomnjenju se vsako leto v slovenski prostor vnašajo sodobna dognanja in metode pomnjenja ter se na takšen način ljudi vzpodbudi k treniranju spomina, ki je ključen za uspešno učenje. Sposobnost učenja je konkurenčna prednost in prav veščinam učenja je namenjen projekt Memoriada. Posebej smo ponosni, da prizadevanja za širjenje energije znanja podpira tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je že tradicionalno prevzel častno pokroviteljstvo dogodka.

»Letošnjega tekmovanja se je v predtekmovanjih udeležilo rejkornih 378 udeležencev (lani 268 udeležencev). Na državno prvenstvo se je uvrstilo 88 tekmovalk in tekmovalcev iz cele Slovenije medtem, ko jih je tekmovalo 77. Veseli smo, da so se šole iz cele Slovenije priključile projektu oz. mreži memo šol pod nazivom MemoŠOLA in pričele z rednim treniranjem miselnih športov. Tako je vedno več otrokom omogočen dostop do posebnih tehnik pomnjenja, ki vsakomur bistveno izboljšajo sposobnost hitrega učenja. Ob tem poudarjam, da so tehnike primerne za vse starosti in bi ob tej priložnosti še enkrat toplo povabili tudi ostale generacije, še posebej seniorje, da se pridružijo miselnim atletom, ki se združujejo pod miselnim dežnikom Univerzum Minerva."je povedal direktor EIC Univerzum Minerva Maribor mag. Peter Cokan.

»Vsako leto nas razveseli dejstvo, da se za naše tekmovanje odloči večje število tekmovalcev. Letos se je število ustavilo pri 378 tekmovalcih.Veseli nas, da miselni šport postaja vedno bolj priljubljen tudi v Sloveniji. Vsako leto se Mreži MemoŠOL (članstvo za šole je brezplačno) priključi večje število slovenskih šol, ki posledično širijo znanja za učinkovito učenje svojim varovancem. Tehnike so primerne za vse starosti in so zelo uporabne v vsakdanjem življenju. Vljudno vabljeni vsi, da se pridružijo miselnim atletom, ki se združujejo pod miselnim dežnikom Univerzum Minerva." je povedala direktorica EIC Univerzum Minerva Maribor mag. Vanja Jus, arbitra Svetovne organizacije miselnih športov.

 

 

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..